Categorieen
Aanmelden

Nieuwe aanmelding.
wachtwoord kwijt?
Informatie
Tips en advies Tips en advies

Tips en advies

Om te zorgen dat u optimaal geniet van uw haard of kachel, is het van groot belang dat u het juiste hout stookt. Hieronder volgen een aantal tips over het stoken van hout en het opslaan van hout, die u zullen helpen nog meer plezier van uw haard of kachel te hebben.

Houtsoorten

Hard- en zachthout zijn beide geschikt voor de open haard. Het voordeel van hardhout is dat het mooiere vlammen geeft. Ook blijven de kolen langer gloeien. Lichte houtsoorten branden juist wat sneller op. De energiewaardes van de diverse soorten hout zijn nagenoeg gelijk. Een lichtere houtsoort zal dus relatief meer warmte in een kortere tijd afgeven en een hardere soort geeft meer sfeer en langer stookplezier.
 

Houtsoorten met veel hars, zoals dennen, branden erg goed. Een groot nadeel is, dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal en dus een grotere kans op schoorsteenbranden!
Hout met verontreinigingen zoals lak of verf en geimpregneerd hout, moet u vermijden. Dit hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en veel roet. Ook in zogenaamde allesbranders levert dit veel vervuiling op. Stook dus met schoon hout!.

 

Droog hout

Haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog hout is, wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout, heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit gedaald tot zo'n 28% en na 2-3 jaar drogen tot 20%. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte wat onder de 20% ligt. De energiewaarde van dit hout ligt op ongeveer 4,2 kWh/kg. Deze waarde neemt drastisch af bij vochtig hout.
Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z'n beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Een vuurtje aan de gang houden met vochtig hout, valt niet mee. De kolen gloeien amper en u blijft hout toevoegen om het vuur aan de gang te houden. Ook het vlammenspel bij vochtig hout is minimaal, kortom een afbreuk aan het stookplezier.

De tijd die het hout nodig heeft om te drogen is mede afhankelijk van de houtsoort. Houtsoorten met veel tannines (zoals eikenhout) moeten langer drogen om deze tannines uit het hout te krijgen. Houd hier rekening mee.

haardhoutonline.nl levert ook ovengedroogd haardhout. Dit hout wordt gedurende zeven dagen in een zogenaamde 'killn-dry' oven geplaatst. In deze oven wordt het gekloofde hout met hete lucht van zo'n 85°C doorgeblazen. Deze manier van drogen levert openhaardhout op met een vochtigheidsgehalte van ten hoogstens 20%, wat vergelijkbaar is met het resultaat na 2-3 jaar natuurlijk drogen. Een bijkomend voordeel is dat het hout er nog vers uitziet en z'n karakteristieke geur behouden heeft.
Ons standaard gedroogd hout is minimaal 9 maanden natuurlijk gedroogd en stookklaar. Als u uw houtvoorraad in het voorjaar aanvult, bent u verzekerd van hout dat optimaal gedroogd is.

 

Hout opslaan

Voor optimaal stookplezier moet u uw hout droog opslaan. Let hierbij echter wel op de volgende punten:

  • zorg dat het beschut is voor regen
  • zorg dat het hout vrij van de grond ligt zodat vochtoptrek voorkomen wordt (laat bijvoorbeeld de pallet eronder zitten of plaats latjes)
  • zorg dat de wind vrij toegang tot het hout heeft, zodat het verder kan drogen
Sla uw hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak. In schuur of garage droogt uw hout niet en zal er snel schimmel ontstaan. Ovengedroogd hout heeft deze nadelen niet, doordat het hout al droog is, is de kans op schimmelvorming minimaal. 

 

Ga verder
Reviews
Er zijn geen reviews over dit product. Wees de eerste!
Copyright © 2019 HaardhoutOnline.nl. Development and design by MARK-APP